Den 28.4 hade vi munkstekningskväll, vi gjorde många olika sorter, så alla gick hem med välfyllda magar.
Kvällens favoritmunk var Ciampelle, munkar med potatis.
Chiampelle
ca 20 st munkar
Ingredienser
- 25 g jäst
- 1dl mjök, rumstempererad
- 7,5 dl vetemjöl
- 1,25 dl strösocker
- 1 nypa salt
- 1 st citron, rivet skal
- 2 st ägg
- 125 g smör, rumsvarmt
- 2 st potatisar, kokta och skalade
- solrosolja för fritering
- strösocker för att strö över
Gör så här
Finsmula jästen i en liten skål, slå över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Häll mjölet på en arbetsyta och gör en liten grop i mitten. Lägg i socker, salt, citron, ägg, smör och pressa potatisen med en potatispress direkt ner i gropen. Tillsätt jästblandningen och knåda samman till en smidig deg. Tillsätt ytterligare mjöl om degen känns kladdig. Dela degen i fyra bitar och rulla ut dem till längder, dela varje längd i 5 bitar och rulla ut varje bit till längder på ca. 20 cm. Forma en ring av varje bit och lägg ändarna lite omlott och tryck till dem lite lätt så att de inte släpper vid fritering. Lägg munkarna på en lätt mjölad bricka och låt jäsa under duk i 2 timmar.
Fritering; Häll olja i en gryta, upp till 3-4 cm från kastrullens botten. Hetta upp oljan, friteringstemperaturen ska vara 180 grader. Lägg munkarna i grytan och fritera tills de är gyllenbruna och frasiga, vänd dem en gång under friteringstiden.
Låt munkarna rinna av på hushållspapper och vänd dem i ett fat med strösocker. Serveras helst nyfriterade.